Навігація сайтом
Передзвоніть мені

Як навчитися добре стріляти чи боремося з поганими звичками стрілка

Кожен хоче бути чудовим стрільцем, який чудово стріляє і завжди потрапляє в ціль. Особливо це актуально в наш час та зі зрозумілих причин краще вміти поводитися зі зброєю хоча б на мінімальному рівні.

Як навчитися добре стріляти чи боремося з поганими звичками стрілка

Однак реальність така, що для того, щоб зробити ідеальний постріл, потрібно багато навичок і дуже багато практики. Переглядаючи оглядові та мисливські відео, ролики про спортивну стрілянину, тренування професіоналів та військових, ми, як правило, бачимо лише успіхи, а невдачі залишаються за кадром.

І тут цілком точно можна помітити, що деякі(!) речі роблять вас найкращим стрільцем, а деякі погані звички викликають у вас проблеми десятиліттями. У цій статті ми обговоримо, як приймати і розвивати гарні звички чекаючи на себе і вчитися долати погані.

Помилки та погані звички при стрільбі

Є кілька поганих звичок, які розвиваються у стрільців, якщо вони не мають відповідних інструкцій та розуміння як працювати зі зброєю. Найпоширеніша помилка – менше практики та більше розмов на тему ідеального спорядження. Такі люди дуже часто скаржаться на недосконалість свого арсеналу і нарікають на свої промахи в такому стилі: "А от якби тільки я мав найкращий приціл!" або "Якби спусковий гачок був легшим!" або ось "Якби у цієї пневматичної гвинтівки було більше потужності, то я…".

І, безумовно, дорога якісна зброя дозволяє розкрити талант стрільця краще, але озирніться, скільки людей роблять чудові постріли з дуже простих гвинтівок, автоматів, пневматичних пістолетів, Флоберів тощо. І багатьох із них справді можна назвати хорошими стрілками, бо працюють із тим, що мають, постійно практикуються та розвивають свої навички. Тому, якщо ви хочете покращити результати, то перестаньте звинувачувати своє обладнання та почніть, перш за все, дивитися на людину, яка натискає на курок.

Дуже часто в основі поганих звичок та стрілянини лежить неправильна робота з пусковим гачком. Наприклад, при натисканні на спусковий гачок стрілок крім м'язів пальця одночасно використовує інші групи м'язів (інші пальці, руки, плечовий пояс). У тих, хто стріляє з гвинтівки, як варіант може грати плече вперед і підштовхувати приклад, а як результат - відхилення від середньої точки попадання вниз. І таких моментів дуже багато. Ось ще приклад: стрілець надто швидко відводить палець після пострілу, а потрібно робити паузу тощо.

Час спрацьовування/натискання спускового гачка завжди повинен бути розрахований таким чином, щоб допомогти вам розібратися в ситуації та оволодіти нею. Фактично, це час максимальної концентрації та спокою. Поспіх, спроба зловити мушку з точкою прицілювання, що поєднується, різкий клік на спусковий гачок - все це роблять стрілянину хаотичною, а результат незадовільним.

Таких тонкощів дуже багато і грамотний інструктор крім бази, завжди буде звертати увагу на дрібниці, які роблять вашу стрілянину гіршою, нестабільною тощо. У будь-якому випадку, стрілянина з будь-якої зброї - це окреме вміння і, якщо хочете, справжнісіньке мистецтво. І все це вимагає тренування і концентрації. Найбільша помилка - відноситься до цього як до чогось механічного, до чого можна звикнути та отримувати +- прийнятний результат. То це не працює.

Вибір пневматичного пістолета або гвинтівки для тренування


Звичайно, починати тренування можна з будь-чим, але момент вибору правильного інструменту заперечувати безглуздо. Пневматика, а зокрема пістолет чи гвинтівка – це чудовий і недорогий спосіб навчиться правильно стріляти, працювати зі зброєю, зі спусковим гачком, налагодити прицілювання, дихання та виробити гарні звички, відсіявши погані та марні моменти.

Ви запитаєте "А як же вогнепальна зброя?". Ще раз, починати можна з будь-яким видом стрілецької зброї. Але давайте будемо реалістами, якщо ви не військовий/поліцейський тощо, то в Україні для вогнестрілу вам буде потрібна ліцензія, а таке хобі вимагатиме чималих фінансових вливань одразу. Постріляти у себе на подвір'ї з нарізною зброєю (та й гладкоствольною теж) не вийде, оскільки будь-який легальний та адекватний тренінг - це тільки(!) спеціальний полігон/тир. Відкриті та безлюдні локації, не призначені чи не обладнані для стрілянини – взагалі краще не розглядати через специфіку та балістику нарізної зброї. І взагалі, потрібно чітко усвідомлювати, робота з летальною чи навіть травматичною зброєю нелетальної дії вимагає ВЖЕ наявності елементарних навичок, досвіду та знань. Це факт. Однак кожен вибирає, що йому ближче за духом, дешевшим, зручнішим і т.д.

Щодо пневматики для тренувань. Так, пневматична зброя або Флобери (револьвери, пістолети або навіть гвинтівки) цілком придатні інструменти для відпрацювання всіх навичок стрілянини. Звичайно, будучи досвідченим у стрільбі з якоїсь PCP гвинтівки ви не зможете відразу видати відмінний результат при роботі з автоматом Калашнікова або нарізним карабіном. Це різні види і до кожної зброї потрібен свій підхід, оцінка та пристрілка. Але освоївши ази – рухатися далі завжди легше і кожен новий екземпляр зброї даватиметься швидше. Це факт.

Повернемося до вибору пневматики. Кращий старт - це далеко не найнавороченіший пневматичний пістолет або дорога PCP гвинтівка. Найкращий інструмент для стрілянини - це той, який навчить вас працювати над ним і поступово розкриє всі етапи, від настроювання базових моментів до тюнінгу під себе. Виберіть простий пістолет, наприклад, Crosman P1377 (або Hatsan MOD 25 Super Tactical) або гвинтівку Optima Alpha (Hatsan). Це хороша пневматична зброя від збройових брендів, що добре зарекомендували себе. Не єдиний приклад, є і дешевше, простіше, дорожче, крутіше, і це не предмет спору. Безперечно. Це лише приклад і порада, оскільки ці інструменти перевірені неодноразово і можуть навчити вас стріляти, так й отримувати задоволення від процесу в принципі.

Замахуючись на велике, працюйте на мале

Освоїти все і миттєво – неможливо. У стрільбі багато нюансів. Розглянемо, наприклад, роботу з дистанцією та мішенню. Можна почати працювати з 5-10см чорної точки як мішень і працювати над тим, щоб усі постріли помістити в цю область. І починати з 10 метрів, потім збільшити до 20м, пройшовши в перспективі до 50м і навіть далі. Чому ні? Як тільки ви зможете помістити всі свої постріли в коло на всіх діапазонах, зменшуйте ціль і повторіть цикл. Ви неодмінно виявите, що ваш фокус і вашу увагу до механіки стрілянини збільшиться багаторазово. Поступово ви покращуватимете не тільки навички стрілянини, але й цікавитиметься баллістикою, механікою пострілу і розширюватимете свої уявлення про всі процеси, що відбуваються.

І знову про вибір зброї, пошук компромісу

Стріляти будь-де - не вийде. Добре, якщо є приватний будинок з просторим двором та місцем для безпечної стрілянини. Інакше люди намагаються возити із собою і гвинтівку (наприклад) і спорядження для снайпінгу: оптику, сошки, упор тощо. Стрілянина з рук дисциплінує більше. Так, у вас не буде стабільних результатів на старті і це реально важко, але якщо ви хочете попрацювати над своєю технікою та розвинути свої навички, то це добрий варіант. Потрібно досягти стабільності, навчиться керувати своїми рухами, диханням, спусковим гачком.

Другий момент, про який не можна не згадати, це поодинока стрілянина. Так, всілякі автомати, кулемети тощо. – це круто та весело, але на початковому етапі це варіант для розваги, а не навчання. Вони не дають тієї точності та концентрації, які потрібні для вироблення правильних (!) навичок. Стріляючи одним пострілом, ви будете змушені начебто сповільнити все навколо (дуже фігурально, але ви, сподіваємося, зрозуміли про що мова) і зосередитись саме на своїй техніці.

Найгірше при стрільбі

Дві основні причини низької точності зводяться до 2 моментів: момент спуску та те, що відбувається після нього. Ми не розглядаємо тут якість зброї тощо. Це саме дії стрільця і те, як він звик стріляти. Спуск курка – це критичний момент. За коротку мить може змінитися положення зброї, виникнути паразитні рухи і від того, наскільки висока дисципліна стрілка в цьому аспекті залежить дуже багато.

Другий аспект – це те, що відбувається після того, як натискається курок. Час після того, як ви почули, як постріл почався та відпрацьовує механіка. Наш мозок реєструє "Все зроблено!", а насправді куля все ще рухається стовбуром! Будь-яка рушниця в цей момент і постріл буде не точним, куля піде з наміченого курсу. Тут, як і у випадку з дисципліною, коли ми вчимося послідовно натискати на спусковий гачок і витримувати певний таймінг з його відпусткою, ми вчимося концентруватися, тренуємо дихання та утримання зброї. Це дає хороші результати та відпрацювання послідовності натискання курка/утримання зброї під час пострілу/затримки перед наступним пострілом – ази влучної стрільби.

Поліпшуємо влучну стрілянину та власний арсенал

Навчання стрільбі та розвиток навичок – це завжди еволюція. Щоразу, досягаючи результату в якійсь дисципліні чи аспекті, ви ростете як стрілець. При цьому збільшується не тільки досвід, а й збройовий арсенал, адже завжди хочеться щось новеньке, спробувати різні моделі, техніки стрілянини і т.д.

Як ми вже згадували вище, багато пневматичних пістолетів і гвинтівок, представлених нині на українському ринку, ідеально підходять для того, щоб допомогти стрільцям розвинути гарні навички стрілянини. Не соромтеся цього, адже багато спецслужб світу спокійно використовують пневматику для тренувань.

І звичайно по всіх цих варіантах стартової зброї для стрілка-початківця виникає маса питань. Від банальних "Що краще/гірше?", до "Яка пневматика для полювання підійде?" або "Який приціл підійде сюди?" Ось тут і потрібна професійна консультація та допомога у виборі/конфігуруванні вашої зброї. І ми готові допомогти, зберемо, порадимо, підкажемо, звернемо вашу увагу на найкращі екземпляри.

Опубліковано: 01.03.2023

Ми пропонуємо КРАЩИЙ ВИБІР дозволеної зброї

Оригінальна продукція, відмінні знижки та швидка доставка по Україні

Закрити

Товар добавлений в кошик

Закрити